Pointe du Hoc

Pointe du Hoc is een landingsplaats tijdens D-Day. Het is dus niet één van de vijf landingsstranden, maar wel een belangrijk onderdeel van de landing in Normandië en zeker de moeite waard om te bezoeken. Pointe du Hoc bevindt zich op een rots tussen Utah Beach en Omaha Beach, in Saint-Pierre-du-Mont.

D-Day

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevonden zich op deze locatie diverse Duitse bunkers en kanonnen. Door middel van de kanonnen wilden de Duitsers de landingsstranden verdedigen. Het doel van de geallieerden wasom Pointe du Hoc in te nemen zodat de landingsstranden niet bedreigd werden door het kanongeschut. Het was aan het US 2nd Ranger bataljon om deze missie tot een goed einde te brengen. In de dagen dat de missie zou plaatsvinden, werd Pointe du Hoc zwaar gebombardeerd. Tijdens D-Day beklommen de Rangers middels touwladders en omhoog geschoten enterhaken met touwen de dertig meter hoge klif. Het lukte de Rangers om de Duitsers uit te schakelen en de kanonnen te vernietigen, waarna ze vervolgens twee dagen lang Duitse tegenaanvallen moesten afslaan voordat er versterking kwam.

Bezoeken

Pointe du Hoc is gratis te bezoeken en zeker de moeite waard tijdens een verblijf in Normandië. De kraters van het vele bombarderen zijn nog steeds zichtbaar, net als een aantal bunkers welke deels intact zijn gebleven. De bunker op de punt kan worden bezocht waarbij je een uitzicht hebt over de zee. Tevens staat er een monument en is er een museum welke kan worden bezocht.

Pointe du Hoc, D-Day Normandië Frankrijk
Pointe du Hoc, D-Day Normandië Frankrijk